Wat is Borderline

Borderline Persoonlijkheidsstoornis is ‘een blijvend en diepgaand patroon dat begint in de vroege volwassenheid en wordt gekenmerkt door impulsiviteit en onvoorspelbaarheid, instabiele interpersoonlijke relaties, ongepast of ongecontroleerde affect, vooral woede, identiteit storingen, snelle verschuivingen van stemming, su├»cidale handelingen, zelfverminking, baan en echtelijke instabiliteit, chronische gevoelens van leegte of verveling, en onverdraagzaamheid van het alleen zijn. ”

De term

De term “borderline” komt van de beoordeling in de jaren 1940 dat de aandoening was op de grens tussen psychose en neurose. Maar die analyse is niet meer relevant. Borderline is het best begrepen als een aandoening van stemming en hoe een persoon in wisselwerking met anderen.

Hoewel de oorzaken van Borderline onduidelijk zijn, lijkt het een resultaat van een combinatie van genetische en omgevingsfactoren. Traumatische gebeurtenissen die zich voordoen tijdens de kinderjaren (ouderlijke verwaarlozing, verlating, fysiek, seksueel of emotioneel misbruik) zijn een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van BPD. Het is het meest voor bij jonge vrouwen. De behandeling bestaat uit psychotherapie en medicijnen.

Wat zijn de tekenen en symptomen van Borderline Persoonlijkheidsstoornis?

Mensen die getroffen zijn borderliners zijn doodsbang om alleen te zijn. Echter, duw ze anderen weg met hun stemmingswisselingen en grillig gedrag. Hun identiteit is wazig en als gevolg daarvan hun belangen, doelen en meningen snel kan verschuiven. Ze hebben de neiging om dingen en mensen bekijken in termen van uitersten afwisselend idealiseren en. Gewone details kunnen verrekenen impulsieve reacties van woede of wanhoop. Uitbarstingen van verbaal geweld en sarcasme kan worden gevolgd door schuldgevoelens.

Late leeftijd tot uiting

Kortom het is iets wat wel gaat opvallen en soms ineens kan ontstaan. Het ontstaan van Borderline komt 9/10 keer zoals gezegd door een traumatische ervaring, maar het hoeft niet meteen tot uiting te komen. Er zullen ongetwijfeld veel mensen rondlopen die hierdoor een lichte vorm hebben, maar dit prima kunnen handelen zonder hulp. De trigger waardoor mensen wel echt last krijgen is ook onvoorspelbaar. Stress speelt vaak een grote rol waardoor deze stoornis zich echt gaat manifesteren. Als je er eenmaal echt last van gaat krijgen dan heb je dit zelf vaak nog geen eens door. Het is vaak de omgeving die je hierover gaat aanspreken. Op het moment dat je zelf in een soort psychose komt gaat namelijk de realiteit verloren, en vaak na zo’n stemmingswisseling heb je zelf niet door wat er gebeurd is. Dat maakt Borderline ook zo’n gevaarlijke stoornis welke behandeld moet worden door een specialist.

Meer informatie over hulp en behandeling vind je bij de stichting Borderline