Wat is Borderline?

Borderline Persoonlijkheidsstoornis is ‘een blijvend en diepgaand patroon dat begint in de vroege volwassenheid en wordt gekenmerkt door impulsiviteit en onvoorspelbaarheid, instabiele interpersoonlijke relaties, ongepast of ongecontroleerde affect, vooral woede, identiteit storingen, snelle verschuivingen van stemming, su├»cidale handelingen, zelfverminking, baan en echtelijke instabiliteit, chronische gevoelens van leegte of verveling, en onverdraagzaamheid van het alleen zijn. ”

De term “borderline” komt van de beoordeling in de jaren 1940 dat de aandoening was op de grens tussen psychose en neurose. Maar die analyse is niet meer relevant. Borderline is het best begrepen als een aandoening van stemming en hoe een persoon in wisselwerking met anderen.

Hoewel de oorzaken van Borderline onduidelijk zijn, lijkt het een resultaat van een combinatie van genetische en omgevingsfactoren. Traumatische gebeurtenissen die zich voordoen tijdens de kinderjaren (ouderlijke verwaarlozing, verlating, fysiek, seksueel of emotioneel misbruik) zijn een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van BPD. Het is het meest voor bij jonge vrouwen. De behandeling bestaat uit psychotherapie en medicijnen.

 


Wat zijn de tekenen en symptomen van Borderline Persoonlijkheidsstoornis?

Mensen die getroffen zijn borderliners zijn doodsbang om alleen te zijn. Echter, duw ze anderen weg met hun stemmingswisselingen en grillig gedrag. Hun identiteit is wazig en als gevolg daarvan hun belangen, doelen en meningen snel kan verschuiven. Ze hebben de neiging om dingen en mensen bekijken in termen van uitersten afwisselend idealiseren en. Gewone details kunnen verrekenen impulsieve reacties van woede of wanhoop. Uitbarstingen van verbaal geweld en sarcasme kan worden gevolgd door schuldgevoelens.